Други

Признание за Ангел Янков за 105-годишнината на НС на ТПК

  21.07.2024 07:21             
Признание за Ангел Янков за 105-годишнината на НС на ТПК

БАНКЯ-СОФИЯ. Председателят на Регионалния съюз на трудово-производителните кооперации Ангел Янков получи заслужено признание по време на честването на 105-годишнината от основаването на Националния съюз на ТПК преди дни. Празничното отбелязване бе наситено със събития, сред които тържествено откриване на паметната плоча на фасадата на станцията на Съюза – „Жеравна“, кръгла маса, както и изложение-базар на кооперации от цялата страна. На официална церемония с червен килим председателят на НС на ТПК доц. д. н. Владислав Лазаров връчи почетна грамота за цялостен принос в развитието на родното кооперативно движение на Янков, който от 1997 година е председател на пазарджишката ТПК „Младост“, профилирана в бръснаро-фризьорството. За това време кооперацията устоя на предизвикателствата на кризата и конкуренцията и успя не само да запази салоните и персонала, но и

да се наложи като еталон в този бранш сред ТПК в страната

Преди година Ангел Янков бе преизбран за нов 4-годишен мандат начело на Регионалния съюз. Освен на него, сега почетни грамоти бяха връчени и на други заслужили кооперативни шефове – Йовка Байкова от Варна, Георги Желев от Бургас и Иванка Найденова от Ямбол.

„Това е чест и признание за мен и за колегите. И днес трудностите пред кооперациите никак не са малки, липсват кадри, както и кооперативно мислене. Но няма да се предаваме - с общи усилия се справяме“, категоричен бе пред „Знаме“ Янков, който вчера бе в Ракитово, като част от приетото наскоро решение за помощ и

оздравяване на местната ТПКМантарица“,

която, заедно с ТПК „Труд“ в Стрелча, бяха определени като най-нуждаещи се от помощ за съживяване на производството и намиране на пазари сред кооперациите в Пазарджишка област.

След празничните събития в Банкя, по повод 105-годишнината на НС на ТПК, в Държавния архив в София бе открита изложба на кооперативното движение, а събитието бе уважено от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова Сред ВИП-гостите бе и ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“-Благоевград  проф. д-р Николай Марин.

„С проф. Марин  сме партньори от много време. Югозападният университет си сътрудничи с НС на ТПК. Сега

студентки-манекенки направиха традиционно модно ревю на колекциите от облекла,

произведени в ТПК „Нов свят“ и ТПКИ „Рила“, но си сътрудничим и по други линии, поясни Янков.

Непосредствено преди форума в Банкя, в Университетския център „Бачиново“ на ЮЗУ се събрали представители на академичната общност, експерти в областта на кооперативното движение, студенти, докторанти и гости, сред които президентът на Република България в периода 2002 – 2012 г. Георги Първанов, областният управител на Благоевград Георги Динев, депутатът в Европейския парламент Петър Витанов, заместник-министърът на икономиката и индустрията в периода 2022 – 2023 г. Димитър Данчев, председателят на ОС на ТПК – Благоевград Георги Башлиев, координаторът на Регионалния център по социална икономика в Благоевград д-р Теменужка Златанова. В рамките на форума се провела кръгла маса, на която били представени доклади, свързани с историческото развитие на НС на ТПК, ролята на кооперациите в съвременната икономика и социалното им въздействие. Особено внимание било отделено на иновациите и предизвикателствата, пред които са изправени ТПК, на споделени опит и добри практики, полезни за развитието на сектора. В дискусионен панел участниците имали възможност да задават въпроси и да обменят мнения по актуални проблеми и перспективи за бъдещето на кооперативното движение.

(Зн)


Свързани