Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

За 14-и път празник на минералната вода, здравето и плодородието в Баня

  06.09.2024 07:49             
За 14-и път празник на минералната вода, здравето и плодородието в Баня

На днешния 6 септември, в местността Манастирчето, край параклиса „Света Троица“, ще се проведе Празникът на минералната вода, здравето и плодородието, организиран от народно читалище „Пробуда-1972“ в Баня, кметството на селото и община Панагюрище. Началото е в 11 часа и се очакват много гости от различни населени места.

Събитието е известно и с това, че всяка година се пресъздава легенда, предание или приказка за лековитите извори. Каква ще сценката тази година, остава изненада.

- Празникът на минералната вода, здравето и плодородието е традиционен за нашия край – обясни пред „Знаме“ кметът на Баня Димитър Арбалиев. – Обикновено го правим по Еньовден, но тази година, заради изборите, го отложихме за сега.

- Първият Празник на минералната вода, здравето и плодородието беше през 2010 г. Всичко започна със спечелен творчески проект на читалище „Пробуда-1872“ – допълни секретарят на читалището Радка Мутева. – Тази година ще го отбележим за 14-и път и се радваме, че съвпада със Съединението. С този празник се стремим да възродим някогашната слава на село Баня като

курортно селище с много летовници

Открай време минералната вода в Баня се почита и това не е случайно. Именно лековитата вода е дала името на селото. За нея има много легенди. Според една от тях, в близкото до Баня село Гелеменово живяло сляпо момиче. Една нощ на майка му се явил светец, който я напътил да отиде в съседното Баня, при трите бряста. Там щяла да бликне лековита вода, с която да измие очите на детето си, за да прогледне. Жената обаче не спазила поръката. След време сънят се повторил. Жената грабнала момичето, впрегнали с мъжа си воловете и тръгнали към указаното място. Преспали близо до манастирче, край което се намирали три бряста, а на сутринта, като разровили земята, отдолу бликнала вода. Измили с нея очите на чедото си. И, о, чудо, то прогледнало.

А ето каква информация за находището на термални води е поместена на сайта на Министерството на туризма:

Находището на термални извори

се е образувало по разломно нарушение, преминаващо през селата Баня и Бъта. Общо изворите при с. Баня са били 11 и при каптирането през 1936 г. са събрани в 6 шахти. Допълнително са прокарани два сондажа до изворите - единият вертикален с дълбочина 150,2 m, а другият - наклонен с дълбочина 191 m, като втория достига до андезити на дълбочина 152 m. По-късно в района са прокарани още два сондажа. При с. Бъта водоизточниците също са разположени в два отделни участъка. В единия – „Топлика“ - е имало извор, който в момента е каптиран и е изграден сондаж. В другия участък има три естествени извора и 3 допълнително прокарани сондажи.

Самата минерална вода е хипертермална (42⁰С), рН 7,8 с обща минерализация  0,63 g/l, съдържаща сулфатни, хидрокарбонатни, натриеви и флуорни йони;  метасилициева киселина в колоидално състояние и газ - радон.

В курорта може да се провежда профилактика и балнео лечение  при хронични заболявания на:

  • опорно-двигателния апарат:
  • дегенеративни ставни заболявания -артрити, артрозоартрити, периартрити и др.; възпалителни ставни заболявания в стадий на ремисия –  ревматоиден артрит, болест на Бехтерев и др.
  • ортопедични и травматологични – миозити, тендинити,
  • бурсити, следфрактурни състояния, след травматични състояния на връзки, стави и мускули, след алопластика на става и др.
  • заболявания на гръбначния стълб: спондилити, спондилартрити, дискова болест, гръбначни изкривявания и др.
  • периферната нервна система – неврити, радикулити,плекси
  • метаболитни заболявания – захарен диабет, подагра;
  • женска и мъжка полова система;
  • дерматологична патология и др.

Под манастира „Света Троица“ пък се намира

известният минерален извор „Аязмото”

Целебната вода, която блика от него е с температура 36,7 градуса по Целзий. Смята се, че лекува всякакви очни заболявания. Старо предание разказва, че един турски владетел водел сляпата си дъщеря всяка сутрин до това изворче, за да си мие очите, с тази вода, а не след дълго тя прогледнала. В благодарност той финансирал построяването на „Аязмото” за да може всеки да си измие болките от очите.

През 2011 година минералният извор бе възстановен. Заслуга за възстановяването на аязмото има местният жител Вельо Мутев. Той сънувал, че изворът с лечебна вода трябва да бъде намерен и възроден. В инициативата се включили предприемачи от Панагюрище, както и местни хора, които с доброволен труд изровили закрития преди повече от 40 години на 2,5 м дълбочина в земята каптаж. Сега каменна плоча посреща всеки, отбил се на това място. Вкопаният в земята извор е покрит с навес,

над чучура от двете страни има икони – отляво е иконата на Света Троица, а отдясно – на Света Богородица

В коритото се хвърлят монети за здраве.

- Към момента в селото има изградени 6 чешми, от които тече минерална вода. Само на главната улица – „Каралеев“, чешмите са четири. И всички работят, благодарение на съдействието на общинска администрация в Панагюрище. Оттам осигуриха пари за помпа, изпратиха техника и хора, които да се погрижат за скрития теч, който не можеше да се установи дълго време. Та в месеци на безводие, каквито преживяват това лято много населени места в България, ние се радваме на цели 6 чешми – обясни кметът.

Басейните с минерална вода в Баня са два. Единият – на стария плаж е отворен само през летните месеци, а другият – на главната улица, бившият миньорски дом, работи целогодишно.

Мария ДЪБОВА


Свързани