Пазарджик

Петър Куленски: Отговорността ни днес е ясна - да възпитаме независими, мислещи и отговорни поколения. Независимостта е онази ценност, която ни обединява

  22.09.2024 17:28             
Петър Куленски: Отговорността ни днес е ясна - да възпитаме независими, мислещи и отговорни поколения. Независимостта е онази ценност, която ни обединява

За 116-та година имаме привилегията да отбележим един от най-значимите дни за националната ни история и идентичност – Деня на независимостта на България. Това не е просто историческа дата, а символ на смелостта и решимостта на един народ. Независимостта е извоювана трудно, но тя е онази ценност, която може да ни обединява като нация и като самосъзнание. Имаме дълг да си я припомняме постоянно, не само днес.

Преди 116 години българският народ пое съдбата си в свои ръце. Нашите предци се изправиха пред предизвикателства и трудности, които биха сломили мнозина. Те избраха пътя на саможертвата и свободата -независимостта беше тяхната заветна цел, която успяха да постигнат въпреки натиска на чуждите сили. Именно благодарение на тяхната непоколебимост ние днес можем да бъдем свободни и независими.

Нека се подсещаме често, че независимостта не е даденост. Тя е нашата колективна отговорност. Всеки ден, с малки и големи стъпки, в начина си на мислене, в изборите си, ние сме длъжни да я пазим и укрепваме, като възпитаваме в себе си и в бъдещите поколения онези добродетели, които направиха възможна независимостта ни - единство, достойнство и чувство за дълг.

Днешното време изисква нова форма на борба за независимост – борба за независимост на мисълта, на духа и на волята. В свят на бързи и невинаги съзидателни промени, в който често се опитват да ни диктуват посоките на развитие, ние сме тези, които трябва да се застъпим за интересите си и за правото да определяме своето бъдеще - като един, заедно.

Отговорността ни днес е ясна - да възпитаме независими, мислещи и отговорни поколения. Да дадем на младите българи примера и знанието, че свободата и независимостта изискват постоянна грижа, саможертва и преданост. Само така ще можем да гарантираме, че нашата родина ще бъде силна и свободна за бъдещите поколения. Че ще бъде пример, с който се гордеем, първо за нас самите, после за всички останали.

Нека с гордост и дълбока признателност продължим делото на нашите предци. Нека никога не забравяме какво значи да бъдеш независим и каква е цената на тази свобода. Нека избираме да плащаме тази цена с чест и достойнство. Днес е още един от дните, в които призовавам всички ни за следното: заедно да градим едно по-добро бъдеще за България – достойно за историята, която носим, и за бъдещето, което заслужаваме.

Петър КУЛЕНСКИ

Кмет на Община Пазарджик
 


Свързани