Пазарджик

С ентусиазъм и след ремонт започна новия творчески сезон в НЧ „Христо Ботев-1897 г.“

  14.10.2024 06:51             
С ентусиазъм и след ремонт започна новия творчески сезон  в НЧ „Христо Ботев-1897 г.“

ПАЗАРДЖИК. От 1 октомври започнаха заниманията в Градската школа по изкуствата при НЧ „Христо Ботев – 1897 г.“. И през новата учебна година децата ще имат възможност да изучават пиано, акордеон, цигулка, китара, народно пеене, балет. Заниманията се водят от преподаватели с дългогодишен професионален опит, познати на пазарджишката общественост, работи се индивидуално с всеки ученик.

Класът по пиано с преподавател Даниела Стоянова вече набира достатъчен брой желаещи. Иво Ралчев привлича много млади последователи със своя акордеон. Илия Митрев, преподавател по китара и диригент на мандолинен оркестър „Елена Генова“, работи в школата повече от 15 години. Негови ученици го представят отлично, а някои от тях, като Теодор Налбантов, вече са му и колеги. Народната певица от Ансамбъл „Пазарджик“ Гергана Дачинова  преподава народно пеене и очаква нови деца в класа си. Балетна школа „Марина“ с художествен ръководител Тони Райкова неведнъж е радвала публиката със своите изпълнения в страната и в чужбина, а и тук желаещите са добре дошли.

- Трудно се намират ученици за изучаване на цигулка. Надяваме се, че през новата учебна година и с новия преподавател Пенка Абаджиева броят на учениците ще е по-голям – казва секретарят на читалището Веска Минова. - Целта ни е да възпитаваме истински любители на изкуството, а защо не и музиканти и балерини, които да прославят с уменията си школата и родния град. Новият творчески сезон вече откриха оркестрантите от Представителен мандолинен оркестър „Маестро Георги Атанасов“ под ръководството на маестро Атанас Чолаков. Усилено подготвят и първата си изява за сезона – концерт в Батак. Фолклорна вокална формация „Гергана“ с художествен ръководител Йонка Пейчева също провежда редовни занимания. Хористките се подготвят с голямо желание за концерта на 21 ноември в Деня на християнското семейство в зала „Маестро Георги Атанасов“.

Предстои възобновяване на заниманията в литературния клуб „Алеко Константинов“ при читалището. Този сезон Катя Цветанова от клуба изненада с издаването на първата си стихосбирка, премиерата на която тук подготвят с голямо желание. Библиотеката също е отворена за своите читатели – тук постоянно се закупуват нови книги и особено тези от български автори, а често идват и дарения. На 9 октомври се състоя премиера на книга на Продрум Димов, през ноември ще бъде почетена паметта на Стефан Чавдаров-Чафа, предстои премиера на стихосбирката на Катя Цветанова...

В началото на новия творчески сезон е ремонтирано основно фоайето на читалището. Поставен е ламиниран паркет, освежени с боя са стените.

- Пожелаваме на всички здраве и успешен творчески сезон, много награди от участия в конкурси и фестивали – казва от името на ръководството Веска Минова.

(Зн)


Свързани