Други

Адвокатският съвет на АК-Пазарджик: ВСС трябва незабавно да спре процедурата по избор на главен прокурор!

  21.10.2024 07:45             
Адвокатският съвет на АК-Пазарджик: ВСС трябва незабавно да спре процедурата по избор на главен прокурор!

Адвокатският съвет на Адвокатска колегия – Пазарджик излезе със становище по повод процедурата по избор на главен прокурор, възобновена почти две години след изтичане мандата на всички изборни членове на Висшия съдебен съвет.

„Въпреки обществените и професионални призиви към членовете на ВСС да спрат процедурата по избор на нов Главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, когато се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат, в последния ден за номинации - на 11.10.2024г., беше издигната само една кандидатура за нов главен прокурор – на действащия в момента и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

Издигането на само една кандидатура, която при това не се ползва с безспорен професионален авторитет

и с доверие в обществото, създава усещането за нагласена процедура и предрешен избор. Горното вече сме го виждали и знаем какъв е резултатът. Примерът с „избора“ и „освобождаването“ от длъжност на последния главен прокурор Иван Гешев е достатъчно показателен, защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провеждат така“, се казва в становището, изготвено на 16 октомври.

„Винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана, дори само поради това, че е с отдавна изтекъл мандат. Всичко това е резултат от дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме.

Последните изменения в Конституцията, остро критикувани преди приемането им от Адвокатурата

и цялата правна общност, в голямата си част бяха обявени за противоконституционни, с което допълнително се блокира и малката останала възможност за нормалното функциониране на държавата и се наруши баланса между законодателната, изпълнителната и съдебната власт“, пишат от Адвокатския съвет. „Стигна се до там, че всеки от органите в държавата на практика не изпълнява задълженията, вменени му от Конституцията и законите на Републиката, а се прехвърля отговорността между един и друг орган. Множество органи – не само ВСС, но и Инспекторатът при ВСС, действат в условията на изтекъл мандат, което създава усещането за липса на нормална държавност,

за узурпиране на властта и безсрочното й упражняване

Становището на Адвокатския съвет на АК- Пазарджик е всеки орган у нас да изпълнява и да изпълни законовите си задължения в условията на прозрачност, откритост и обоснованост, така че да няма никакви съмнения, че формалното спазване на процедури прикрива предварително взети решения от лица, които не са част от състава на съответния орган.“

Според авторите на становището, Народното събрание, Общото събрание на съдиите, на прокурорите и следователите следва да излъчат свои представители за нов ВСС, а сега действащият ВСС трябва да спре откритата процедура по избор на главен прокурор до избор на нов ВСС.

„Призоваваме единствения кандидат за главен прокурор Борислав Сарафов да се откаже от номинацията

и участието в процедура, която е предрешена, лишена от легитимност и е на път окончателно да разруши институционалния авторитет на Прокуратурата, на съдебната система, а и на държавността! Акт на правна съвест и морална доблест е да не се приеме номинация и избор, направен в процедура с един кандидат, от орган с изтекъл мандат!“, призовават авторите на становището и подчертават, че Адвокатският съвети е против всякакви опити да бъде политизирана Адвокатурата с внушения за „овладяване“ или зависимости от различни лица извън нея, като ги намират за недопустимо посягане на независимостта, свободата и самоуправлението на Адвокатурата, както и на устоите на демокрацията в Република България..

(Зн)


Свързани