Регионът

В Пещера зарязаха лозите за Трифон Зарезан, кметът Младенов пожела берекет и руйно вино

  02.02.2024 10:53             
В Пещера зарязаха лозите за Трифон Зарезан, кметът Младенов пожела берекет и руйно вино

В Пещера традиционно зарязаха лозите послучай празника Трифон Зарезан. В ритуала участваха Васил Филев- председател на местния парламент, кметът Йордан Младенов и екипът му, общественици, граждани и гости на града.

"С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и здраве за да се радвате на придобитото. Нека бъчвите са пълни с руйно вино и да се пие споделено!", каза в приветствието си Йордан Младенов, който приветства присъстващите след отслужена литургия за здраве и берекет. 

Виното е неизменна част от всички важни събития и ритуали в живота – отпиват младоженците, преди да влязат вкъщи, за да живеят в любов и съгласие. Отпива и родилката, преди да започне раждането, за да роди лесно.Дете, запоено с червено вино край огнището, е здраво и жизнено, болести не го ловят, бузките му са румени. Затова е важно всяка година лозите да са добре подрязани. Да дадат добро грозде. Доброто грозде – хубаво вино. А хубавото вино поражда добри мисли и благи дела.

Младенов и Филев хванаха лозарската ножица, за да спазят българския обичай и ритуално зарязаха младата лозница до цитаделата на крепостта, на мястото на стария храм. Поляха червено вино в корените, и се отправиха към сцената за да разберат кой ще стане Цар на виното тази година и да го коронясат.

Очаквано много вълнения предизвикаха резултатите от традиционния конкурс за най-добро домашно вино 

При спазване на пълна анонимност на производителите, технолози във „ВП-БРАНДС-ИНТЕРНЕШЪЛ „АД, след дегустация на домашните вина отсъдиха кое е най-доброто. Съгласно регламента, трима от петнадесетте участници са класираните. На Трето място в конкурса за домашно вино бе класирана Кръстана Аланджийска, вторият в класацията е Мустафа Кърджалиев, Петър Христов е новият Цар на виното в Пещера. Отличените получиха специален диплом и награди, за да напомнят за славната надпревара.

Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието. Затова след официалната част на сцената хоро завъртяха танцьорите от Танцов клуб „Кавака“. За присъстващите на празника пя Стефани Анчева. Музикален букет към празнуващите поднесоха Цеца и Трендафил Горанови от читалище "4 Май" - Батак.

Веселбата продължи със наздравици и звучните песни на гласовития Николай Учкунов. Звукът на гайда и изпълненията на певци от Равногор внесоха атракция и колорит.

(Зн)


Свързани