Регионът

С шествие и конкурс за най-добро вино почетоха Трифон Зарезан в Радилово и Капитан Димитриево

  14.02.2024 19:29             
С шествие и конкурс за най-добро вино почетоха Трифон Зарезан в Радилово и Капитан Димитриево

С шествие бе отбелязан Денят на лозарите и виното - Трифон Зарезан, в Радилово и Капитан Димитриево. Кметът на общината Йордан Младенов, председателят на Общински съвет Пещера Васил Филев, Гълъбина Карамитрева- зам.-кмет, секретарят Галя Стоянова, общински съветници и много жители на пещерските села уважиха празника.

Водосвет за здраве и берекет отслужиха архиерейте. Те благословиха лозарите и винарите и пожелаха добра реколта, крепко здраве и силно вино. Кметът на Радилово Димитър Данчев и Йордан Младенов извършиха ритуалното зарязване на лозето - за плодородие и богата реколта през тази година. „С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта“, нарече кметът Младенов.

Тази година в надпреварата за най- добро домашно вино се състезаваха шестима претенденти за призовоо първо място. Данчев връчи наградите на победителите в конкурса за домашно приготвени червени вина - реколта 2023.На първо място енолозите класираха виното на Веселин Зайчев, втори се нареди Георги Войников, третото място остана за Иван Марин.

Кметът на Капитан Димитриево - Красимир Николов, отправи пожелание лозите да родят много грозде, да се напълнят бъчвите с вино, което да се пие само по радостни поводи. „Да е честит празникът, да се леят виното и любовта!“, пожела кметът Йордан Младенов.

Николов огласи победителите сред общо 19 производители, участвали в конкурса за най-добро вино. Комисия в състав Георги Георгиев, Диан Вълев и Наталия Петкова отличиха първите трима в класацията.

Първото място зае Стефан Трифонов, втора се класира Атанаска Симонова, трето място бeше отредено за Георги Спасов.

В конкурсът за най-вкусна и удачно украсена обредна пита участваха 9 кулинарки.

Комисия в състав Наталия Петкова, Анастасия Димитрова и Невена Спасова отличиха майсторките на 2024 година. На първо място се класира Костадинка Симонова, втора позиция зае Йорданка Котарова, трета в класацията се нареди Василка Игнатова.

Празничното веселие продължи с изпълнения на Николай Учкунов. А почитателите и производителите на руйното вино напомниха за поредна година, че младите трябва да проявят интерес към този отрасъл и да видят, че когато традициите се поддържат живи и има помощ от страна на местната и държавната власт резултатите винаги са отлични.


Свързани