Пазарджик

В болница „Хигия“: За първи път в Пазарджик се извърши иновативна техника на колянно протезиране

  05.03.2024 07:42             
В болница „Хигия“: За първи път в Пазарджик се извърши иновативна техника на колянно протезиране
Проф. Пламен Кинов и д-р Лъчезар Кузев, началник Ортопедично отделение в МБАЛ “Хигия”

Две операции за поставяне на безциментна колянна протеза бяха извършени днес от проф. Пламен Кинов и екип в болница „Хигия“. Техниката е иновативна и тепърва навлиза в страната. Първият пациент е 63-годишна жена със стара травма от пътно-транспортно произшествие в следствие, на което се е стигнало до тежко износване. Вторият пациент е 43-годишен мъж, активен спортист, пострадал в резултат на травма.

- Безциментната протеза отваря големи възможности в лечението и възстановяването, и функцията особено при млади и активни пациенти, като им осигурява по-добра и надеждна фиксация и дългосрочно по-добри резултати, споделя проф. Пламен Кинов.

Той уточнява, че при използването на безциментна колянна протеза фиксацията е биологична, тъй като повърхността на импланта наподобява костта. Изработена е от порест материал и организмът вгражда импланта в собствената си кост като свой. Очаква се възстановителният период за пациентите да е по-бърз, а периодът за връщане към нормален и пълноценен живот по-кратък.

(Зн)


Свързани