Спорт

Европейски титли по кураш за двама състезатели на “Кодокан“ и Спортното училище - браво на Цветомир Вълков и Стилян Гушков!

  25.06.2024 18:18             
Европейски титли по кураш за двама състезатели на “Кодокан“ и Спортното училище - браво на Цветомир Вълков и  Стилян Гушков!

Европейски шампионски титли спечелиха осмокласникът от Спортното училище Цветомир Вълков (на снимката горе) и неговият съученик Стилян Гушков – и двамата състезатели на СК „Кодокан“. Двамата триумфираха на Европейското първенство по кураш.

Турнирът по кураш е за наградата на президента на Узбекистан и е с награден фонд 30 000 евро. Да премерят сили в него се включиха много елитни състезатели.

Надпреварата на Стария континент се проведе през почивните дни в Одрин и в него участваха състезатели от осем държави. В оспорвана конкуренция Цветомир Вълков достигна до финала в категория до 81 кг, където успя да победи силния съперник на Турция. Така той се изкачи на най-високото стъпало на стълбичката и завоюва златото при кадетите. Не по-малко убедително се представи Стилян Гушков, който отстрани всички свои съперници, на финала победи състезателя на Черна гора и взе шампионската титла в категория до 73 кг при младежите.

Освен двете шампионски титли състезателите на СК „Кодокан“ завоюваха още няколко престижни места. Мариян Куртаков, също ученик в Спортното училище, се класира трети при кадетите в категория до 66 кг. Денислав Медаров в категория до 60 кг стана пети при кадетите. На пето място при мъжете, при една много сериозна конкуренция, се класираха Мариян Палев в категория до 81 кг и Ангел Славков в категория над 100 кг.

Какво е кураш? В превод думата означава „да достигнеш победа по честен път“. Кураш е традиционна узбекистанска борба, чиито правила много приличат на джудото. Първото международно състезание се провежда през 1998г. в Ташкент. Тогава е създадена и Международната асоциация по кураш, в която се включват 28 държави от Европа, Азия и Америка.

(Зн)


Свързани