Други

Реставрираха Поборническото знаме от 1901 г. в Стрелча

  04.07.2024 16:59             
Реставрираха Поборническото знаме от 1901 г. в Стрелча

Приключиха дейностите по проект “Реставрация и консервация на Поборническото знаме от 1901 г.“ към Министерство на културата, спечелен в края на 2023 г. Дейностите започнаха още в началото на 2024 г. с изработване на помощно съоръжение за транспортиране на ценния експонат на Исторически музей - Стрелча. Знамето беше предадено на реставраторите д-р Елица Цветкова и Таня Манева.

-Лошото му състояние създаде известни трудности в процеса на реставрация – не крият от музея. - Зеленият памучен плат на знамето е с много липси и е силно изтънял. През втората половина на ХХ век е била извършена реставрация, която е съхранила творбата, но е предизвикала втвърдяване и впоследствие сериозно деформиране на изтънялата тъкан.

При реализацията на настоящия проект знамето беше почистено цялостно, разгладено и рисуваната му украса беше укрепена. За да се стабилизира, беше пришито върху плътен текстил с подходящ цвят, който скрива липсите в остарелия памучен плат. Знамето вече може да заеме полагащото му се, централно място в експозиция „Българските земи XV – XIX в.”, в частта посветена на Априлското въстание. Редом с него ще бъде изложена и първата фотография, на която то е запечатано заедно с останалите живи поборници.

Знамето ще бъде монтирано върху специално съоръжение, което ще го предпазва от дълготрайни увреждания. Благодарение на реставрацията му, то ще продължи да разказва на идните поколения за героичното минало на стрелчани, за техния „страшен, но славен” път към Освобождението.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. МОКРИЩЕ. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 500 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ФИРМА „ОРАНЖЕРИИ ГИМЕЛ“ АД ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ ОБЩИ РАБОТНИЦИ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО ЗА ЗЕМЛИЩЕ НА С. БРАТАНИЦА. ОРАНЖЕРИЕН КОМПЛЕКС 200 ДКА, ТРУДОВ ДОГОВОР, ЗАПЛАТА 933 ЛВ., ТЕЛ. 0888 141 977.

ДАВАМ ПОД НАЕМ АПАРТАМЕНТ ГР.СОФИЯ-ЦЕНТЪР - 0885377334
Всички