Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Пазарджик

Активното читалищно лято приключва този месец с последна за сезона среща

  26.08.2024 17:02             
Активното читалищно лято приключва този месец с последна за сезона среща

Цикълът от инициативи „Активно читалищно лято“ за Регионална колегия - Пазарджик приключва на 30 август с последната за сезона среща за председатели и секретари на читалищата в региона. По въпросите за уроците от периода, предстоящите дейности в съответствие с държавните приоритети за опазване на живото културно наследство и възможностите за читалищно подпомагане от Министерство на културата – по програмата „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ и Националната програма „Читалища“. Организатор на форума е Експертният читалищен център за обл. Пазарджик.

Тази година програмата за закупуване на нови книги за обществените библиотеки се превърна в особено предизвикателство за тези в най-малките читалища. Заради условието, кандидатстването с проекти да става само по електронен път. В резултат на обсъждане и оценка на ситуацията Ресорното ведомство удължи сроковете по процедурата и позволи внасяне на проекти и на хартия. Така читалищата без електронен подпис и проблематична възможност да си го закупят и инсталират към онзи момент, получиха своя шанс. Но въпросът за равнопоставеността на читалищните - с останалите обществени библиотеки, остана. И ще има своето дебатиране на съвещанието.

В изпълнение на Закона за държавния бюджет на РБ за 2024 година, Министерство на културата предвижда предоставяне на средства /в общ размер за страната 2 500 000 лв./ по Закона за закрила и развитие на културата за дейности по програма „Читалища“. Средства, които ще изпраща до общините за осъществяване на читалищни проекти за обновяване на технологичната среда и пространствата, за повишаване на професионалните умения на служителите и за по-широк достъп и участие на общностите в предоставяните услуги и ресурси. Заради ключовата роля на читалищата в децентрализацията на културния сектор, поради тяхната устойчивост, разпознаваемост и широк спектър на дейности в съществуващата регионална и национална мрежа.

В тази връзка, Областното съвещание за читалищните ръководни екипи ще представи в аванс целите на Националната програма „Читалища“, очакваните резултати, реда за кандидатстване, допустимите дейности и разходи, реда на финансиране, мониторинг и отчитане чрез общините, в допустимата рамка. За информираност и предварително обмисляне на идеи.

Инж. Радка Енчева-Кочева, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ - Пазарджик


Свързани