Понеделник, 16 Сеп 2024
 
Регионът

Горска местност се преобразява, занаятчии и кулинарки показват майсторлъци заради събора на Свобода

  06.09.2024 08:09             
Горска местност се преобразява, занаятчии и кулинарки показват майсторлъци заради събора на Свобода

В петък и събота (6 и 7 септември) местността Петков ден, която се намира в гората край панагюрското село Свобода, ще бъде преобразена. Бали със слама и пъстри черги ще са пръснати навсякъде, а по дърветата с най-дебелите сенки ще бъдат окачени на здрави въжета ръчно изработени дъсчени люлки. За отмора ще приканват удобни хамаци и много специално поставени пейки. По тъмно цялата местност ще е осветена.

Поводът за това атрактивно преобразяване е съборът на панагюрското село Свобода. Два дни жителите и гостите на селото ще празнуват.

Очаква се да се съберат над 2000 души,

а организаторите от кметството и читалището приканват посетители да облекат народни носии.

- Преди 3 години преместихме събора в местността Петков ден. Преди това той се е провеждал в центъра на селото, но нито е бил толкова многолюден, нито така пищен и разнообразен – обясни пред „Знаме“ Красимира Карлова, кметски наместник на Свобода. Тя също се увлича по занаятите и е най-активната в преобразяването на местността за празника.

- Решихме тази година да празнуваме два дни, защото имаме кауза – да съберем средства за облагородяването на Петков ден. За целта ще поставим дарителски кутии. Местността е в гората и е очарователна. За съжаление, във времето е поизоставена. В момента е обрасла с ненужна растителност, която трябва да бъде почистена. Иска ни се да поставим пейки и други съоръжения. Намерението ни е

да я превърнем в красив горски парк,

където местните и гостите на Свобода да могат да се разхождат, да отдъхват, да черпят сили и вдъхновение. Дори сме обсъждали с Планинско спасяване да организираме там мероприятия за деца и други събития.

Заслужава си да се спомене и богатата програма за събора на Свобода. С изпълненията си ще зарадват присъстващите попфолк певицата Рени, както и „най-добрите гайди на България“.

- Всяка година при нас идва Георги Михалковски, бивш преподавател по гайда в Широка лъка, заедно със свои ученици. Нареждам го сред най-големите майстори на този инструмент у нас – не крие г-жа Карлова. – Сред участниците ще има и много самодейци от читалищата в Стрелча, Поибрене, Юнаците и други – не само групи, но и индивидуални изпълнители.

Сцената ще е оградена от бали слама, покрити с черги,

които всъщност ще представляват седящите места за публиката.

Освен това, занаятчии ще изложат свои произведения. Ще има грънчари, майстори на накити за народни носии, декупаж, ковач и т. н. Местните кулинарки също ще демонстрират уменията си. Те ще приготвят зелник, фасул и други. Разбира се, почетно място на трапезата ще заема традиционна Кепелийска баница. Наименованието й идва от старото име на Свобода – Кепелия. На вкус лакомството е сладко-солено.

За децата са предвидени игри и много изненади. За тях е подготвен детски кът, където да рисуват и да се забавляват.

Кметството предоставя безплатен палатков лагер

и паркинг.

- Идеята ни и всеки събор оттук-нататък да е свързан с кауза, затова се опитваме да ги организираме в по-големи мащаби – обобщава кметският наместник. - Тази година интересът е голям – получаваме запитвания от цяла България. Миналата година се събраха близо 2000 души, сега се надяваме да са повече. Отзвукът от миналогодишния празник още продължава, и досега присъстващите споделят и харесват снимките, които са направили преди година при нас.

Мария ДЪБОВА


Свързани