Пазарджик

Симфонична среща на Далечния Изток и класиката на Централна Европа

  04.10.2024 06:31             
Симфонична среща на Далечния Изток и класиката на Централна Европа

ПАЗАРДЖИК. С красив концерт и бурни аплодисменти пазарджишкият симфоничен оркестър и ценителите на класическата музика в нашия град отбеляза заедно Деня на музиката и поезията – 1 октомври. Вечерта преди 1 октомври публика в зала „Маестро Георги Атанасов“ имаше удоволствието да се докосне до прочита на Далечния Изток върху класиката на Централна Европа.

Солисти бяха Кийоко Сакаи – пиано, Коджи Оказаки – фагот и Ецуко Оказаки – пиано. Всички те са професори в Музикална Академия „Мусашино“ в Токио, Япония, доказали се музиканти, чиито имена будят респект по целия свят. И в Пазарджик във вторник вечер те свириха прекрасно. Както и нашите оркестранти. А с диригентската палка бе Никола Петров.

Заедно изпълниха Л. ван Бетовен – Концерт №1 за пиано и оркестър, до-мажор, оп.15; Карл Мария фон Вебер – Концерт за фагот и оркестър, фа-мажор, оп.75; Фр. Шопен – Концерт №1 за пиано и оркестър, ми-минор, оп.11.

Едно от нещата, които са на световно ниво в Пазарджик е симфоничния ни оркестър и неговите концерти, вълнуваше се публиката на излизане от притихналата зала.

(Зн)

 


Свързани