Четвъртък, 24 Oct 2024
 
Други

За целевата помощ за отопление - до 31 октомври се подават заявления, размерът е 553,75 лева

  24.10.2024 18:40             
За целевата помощ за отопление - до 31 октомври се подават заявления, размерът е 553,75 лева

18 435 лица са заявили желание в област Пазарджик до момента за целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2024/2025 г. Отпусната и изплатена е вече помощта на 15 100 лица и семейства в размер на общо близо 8 362 000 лева за област Пазарджик. Отказано е подпомагане по близо 2 000 заявления – декларации. Подадените заявления в област Пазарджик са с близо 900 в повече за същия период през 2023 година. Най-много заявления са постъпили в дирекция „Социално подпомагане“ – Велинград, обслужваща общините Велинград и Сърница – 4 814 и в дирекцията в Пазарджик за общините Пазарджик и Лесичово – общо 4 565. След тях се нареждат ДСП – Септември с 3 345 и Пещера с 2 300. Най-малко са подадените заявления за социална помощ за отопление в ДСП – Батак – 726.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г.. Размерът се определя ежегодно със заповед на министъра на труда и социалната политика. За този отоплителен сезон 2024/2025 г. е 110,75 лв. месечно или общо 553,75 лв. и се изплаща чрез ДСП по настоящ адрес на правоимащите лица и семейства.

Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на НОИ и НАП, с квалифициран електронен подпис или по пощата.

Всички дирекции в област Пазарджик консултират и приемат заявления - декларации и по населените места извън общинските центрове, в рамките на задължителните си посещения по графици, с които са запознати кметовете на селата в област Пазарджик. Така не се налага на желаещите да кандидатстват за целева помощ за отопление да посещават лично офисите на Дирекциите „Социално подпомагане“ и да пътуват до общинските центрове.

Отново предоставяме информация за контактите за връзка с ДСП в област Пазарджик на следния електронен адрес: https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi. Заявления-декларации може да се получат от офисите на ДСП или да се изтеглят от електронен адрес: https://iisda.government.bg/adm_services/services/service_provision/42894#tab_sample, както и информация за условията за подпомагане.

Право на целева помощ за отопление имат лица и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен на индивидуално определен диференциран доход за отопление.

За да получат помощ за отопление, безработните лица в трудоспособна възраст задължително трябва да са регистрирани в дирекциите „Бюро по труда“ най-малко 3 месеца преди месеца на подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Целевата помощ за отопление се предоставя, при отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане. При отопление с твърдо гориво - в пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане или на търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при изрично отразено в заявлението-декларация желание от страна на лицето или семейството.


Свързани